Restips inom Sverige

På denna sida kan alla svenska husägare som hyr ut sina hus genom Novasol lägga upp tips på aktiviteter och resmål som är värda ett besök i de områden där deras hus ligger.

Vi hoppas att detta ska vara en hjälp för dig som läser denna blogg att hitta nya resmål i vårt fina avlånga land och att det kan inspirera dig som läsare till nya semesterplaner. Semesterhus i alla storlekar och stilar kan du hitta på www.novasol.se

Vill du som husägare eller representant göra ett inlägg på denna blogg så var vänlig och skicka ett mail till [email protected] - observera att inga frågor kommer att besvaras på denna mail.

Är du inte husägare eller representant för Novasol är du självklart ändå välkommen att skicka in resetips inom Sverige. Det finns ju så mycket trevligt att se och göra i vårt härliga land, så alla smultrontips och andra tips är varmt välkomna. Maila bara till adressen ovan och glöm inte att skriva vilket område ditt tips hör ihop med är du snäll.


Flygvapenmuseum i Linköping

Testa flygsimulatorn för JAS 39 Gripen på flygvapenmuseet i Linköping

Följ med på svenska flygvapnets historia. På Flygvapenmuseumet finns en unik samling flygplan från början av 1900-talet fram till dagens JAS 39 Gripen. Man kan även själv få flyga stridsflygplanet JAS 39 Gripen i simulator som finns på museet.

Museét återinvigs den 12 juni 2010, då med nya utställningar om Sverige under det kalla kriget med den nedskjutna och bärgade DC-3:an i fokus.

Hitta ett semesterhus att bo i när ni är i området kring Linköping på Novasols hemsida.

Alvastra klosterruin

Alvastra Klosterruin är väl värd ett besök.

Strax innan Vadstena vid Ombergs fot ligger Alvastra klosterruin. Alvastra kloster grundades 1143  av cisterciensermunkar från Clairvaux som bjudits in av kung Sverker den äldre, och var helgat åt jungfru Maria.
I nära 400 år blomstrade Alvastra kloster. Men med reformationen upplöstes det och jordinnehavet drogs in till kronan.
Det var i Alvastra kloster utanför Vadstena som Heliga Birgitta fick många av sina mest omtalade uppenbarelser, och det var där hon kände sig kallad att bli "Kristi brud och språkrör".

Besök gärna även klosterområdet och Vadstena slott som ligger inne i Vadstena.

Hitta semesterhuset att bo i när ni är i området på Novasols hemsida.

Gamla Linköping

Gata i Gamla Linköping

Utanför Linköpings stadskärna finner ni Gamla Linköping. Stig in i en småstadsidyll med miljöer från 1900-talets början och låt dig förflyttas tillbaka i tiden. Här strosar gatumusikanter och övriga invånare från den tiden omkring i sitt vardagsliv. Hantverkare, små butiker, museer, restauranger och café ger liv och rörelse i området året runt. Här finns upplevelser både för liten och stor. Här kan du se en film om det gamla Linköping.

Missa inte Cloettas godisbutik med billigt godis.

Gå in på Novasols hemsida för att hitta det perfekta semesterhuset i området.


Järvsö Skidanläggning

Järvsö skidanläggning

Äventyr i Järvsö

I Järvsö hittar du Järvsöbacken, skidanläggningen med 15 nedfarter, barnområde och freeridepark. Varva besöket i backen med en rundvandring i Nordens vildmarkspark med Europas längsta trätrottoar på 3km! Avsluta sedan med en middag på Lill-Babs restaurang.

Hälsningar / hus S47261

Läs mer om semesterhuset på Novasols hemsida.


Fiske nära Bollnäs

Fiska i Bollnäs erbjuder stora fångstmöjligheter

Fantastiskt fiske runt Bollnäs

Kring Bollnäs finns många fina fiskevatten. Här kan du bla finna öring, röding, harr, gös, abborre, gädda, id och braxen. I vissa put-and-take vatten i tex någon av tjärnarna i bergs- och skogsområdena finns även regnbåge. Älvfiske finns i Ljusnan och Voxnan. Varje år sätts 1500 kilo ädelfisk ut i Bollnäsström­marna och i Vågen, som är en liten sjö mitt inne i sta'n.

För information om fiskekort och fina fiskeställen, kontakta Bollnäs turistbyrå.

 Hälsningar / Ekberg, hus S47261

Läs mer om huset på Novasols hemsida.


Hälsingegårdar

Vackra gårdar att besöka i Hälsingland.

Hälsingegårdar

Hälsinglands vackra gårdar är kända över hela världen. Det förstår man när man storögt har beskådat den fantastiska snickeriglädjen som känns ända in i själen och som genomsyrar många av gårdarna i Hälsingland.

Åk runt själv och kika eller följ med på en guidad tur, läs mer om Hälsingegårdar här.

Hälsningar / Heidi hus S47261.

Läs mer om huset på Novasols hemsida.


Se Björnar med Vargas Vildmarksäventyr

Vargas vildmarksäventyr där du kan se på björnar

Vargas vildmarkslodge

Mitt i Finnskogsriket, vid sjön Stora Öjungen sydväst om byn Annefors, har ni möjlighet till de äkta och genuina upplevelserna.

Kom med till "Björnarnas berg"! På nära håll kan du i lugn och ro studera svenska brunbjörnar. Upplevelsen inleds med en vandring i 45 min från Vargas Vildmarkslodge, till gömslet som har hög komfort. Här ingår en tvårätters middag med vilda ingredienser, frukost samt logi i gömslets sköna sängar. Arrangemanget är kvalitetsmärkt med Svenska Ekoturismföreningens märkning "Naturens Bästa" .

Läs mer på Vargas hemsida.

Hälsningar / hus S47261.

Läs mer om huset på Novasols hemsida.


Lin i Växbo

Linne i Växbo, Skandinaviens enda linnespinneri

Växbo lin

Skandinaviens enda linspinneri som väver i 100% lingarn. Bland återförsäljarna hittar du bland annat Svenskt tenn på Strandvägen i Stockholm.

I Växbo, några kilometer från Bollnäs, ligger fabriken och fabriksförsäljningen är ett fantastiskt resmål för den inredningsglada. Här hittar du nyheterna innan de säljs i butik och här går även att hitta andrasortering till fantastiska priser.

Läs mer på Växbo Lin.

Hälsningar Heide / hus S47261.


Vackra Hälsingland

Bo i Hälsingland i ett hus genom Novasol

I vackra Hälsingland finns mycket att hitta på för den äventyrslystne. Vad sägs om björnsafari, viltspårning, fiske, fantastiskt utbud av längdskidåkning, slalom i Järvsö, ridning intill älvarna som rinner genom landskapet, hundspann, skridskor etc.  Här finns även fantastiska möjligheter till avkoppling och rekreation för alla sinnen och smaker.

Här kan du läsa mer om Hälsningland.

Hälsningar / hus S47261.

Läs mer om huset på Novasols hemsida.


Älvdalen

I Älvdalen i Dalarna ligger porfyrmuseet och Älvdalens kyrkby mm.

Älvdalen är centralorten i Dalarna, till ytan största kommun. En kommun som omfattar nästan halva ytan i Dalarna. I Älvdalen finns 18 kvadratmil nationalparker och naturreservat. Där finns också norra Europas största skjutfält och ett av Sveriges största vattenkraftverk, Trängslet med sin 122 meter höga damm. Trängslets vattenmagasin innehåller mer vatten än hela Siljan!

Älvdalens kyrkby är gränsen mot den vildmark som tar vid norr om byn. Men Älvdalen är också ett uppskattat vinterresemål med utmanande alpin skidåkning utför Wäsaberget. Det eller i skidspår, både i Vasaloppsterrängen från Evertsberg och västerut mot Mångsbodarna och Sälen eller österut på de snösäkra höjderna ovanför kyrkbyn.

Vid Österdalälven ligger Älvdalens halkbana där konsten att lära sig att häva en sladd och behärska bilen på halt underlag ges. Mitt i vintern erbjuder också Älvdalen sköna bad, det i den finaste simhall i Dalarna med en 50 meters bassäng. Elvis Presleys gitarr och unik porfyrkonst. Båda kan beskådas på porfyrmuseet i centrala Älvdalen. Där visas också instrument från Hagströms tillverkning, instrument med tonvikt på dragspel och gitarrer.

Hitta ett hus att semestra i på Novasols hemsida.


Vingåkers Factory Outlet

Shopping på Vingåkers Factory Outlet

Vingåkers Factory Outlet
Sveriges största outlet för märkeskläder och Iitala outlet.

Mvh
Britt Hultman / Hus S43226

Läs mer om huset på Novasols hemsida.

Romakloster på Gotland

Roma kloster på Gotland

Roma Kloster
är en ganska välbevarad ruin från mitten av 1100-talet. Från hela ön kom man hit - möttes och skiljdes, sålde och köpte, kivades och försonades och festade. Roma kloster anlades av cisterciensermunkar från Nydala kloster i Småland på det Gutniska Alltingets inbjudan. Munkarna etablerade ett religiöst och agralt centrum för hela östersjöområdet. Gränserna stod vidöppna både horisontellt och vertikalt.

Roma kungsgård
är en kulturhistorisk plats med glasbruk, galleri, kafé mm.

Romateatern i klosterruinen, är en av Sveriges största och vackraste sommarscener. Den ligger mitt på Gotland.

Varplöse vattenpark i Roma mitt på Gotland, är ett stort utomhus bad komplett med sandstränder och gräsmattor för lek. Parken ligger endast 2 mil från Visby.

Mvh Yvonne Hallberg / hus S42076

Läs mer om huset på www.novasol.se

Spela golf i Abbekås året runt

Abbekås Golfklubb 

I Abbekås kan man spela golf hela vintern. Vintergreener finns öppna på Abbekås golfklubb 5 minuter från hus S01142. Välkomna!
 
Marie Krasse / hus S01142

Läs mer om huset på Novasols hemsida.

Fira julen med tomten i Abbekås

Fira julen med tomten i Abbekås


I Abbekås, mitt på sydkusten, firas julen med "riktig" tomte. Han kommer på julafton till husen där det finns barn och delar ut deras julklappar i brasans sken. De barn som aldrig upplevt att tomten kommer hem till dem blir övertygade att de mött TOMTEN.
 
På nyårsafton skjuts sydkustens största fyrverkeri upp i Abbekås Hamn, alldeles intill hus S01142. På stranden framför huset kan gästerna göra upp nyårsbål.  
 
Marie Krasse / hus S01142

Läs mer om huset på Novasols hemsida.

Muodoslompolo

Muodoslompolo och Kummavupio

Från Muodoslompolo till Sveriges nordligaste bosättning Kummavuopio är det ca 10 - 15 mil.

Muodoslompolo är en småort i Pajala kommun i Norrbotten. Orten ligger cirka elva mil norr om Pajala tätort och hade den 1 januari 2005 104 invånare.

Kummavuopio är Sveriges nordligaste bosättning, belägen ungefär 300 kilometer norr om polcirkeln, grundad 1846 på initiativ av Lars Levi Laestadius. Kummavuopio ligger i norra Sverige, 26 kilometer från Pältsa och 4,5 kilometer från (svenska) Kilpisjärvi.
I Kummavuopio finns idag ett fåtal stugor och en fjällägenhet och turiststuga, men ingen fast bosatt.

Välkommen till dessa vackra omgivningar!

Husägare S49373

Läs mer om huset på Novasols hemsida.


RSS 2.0