Älvdalen

I Älvdalen i Dalarna ligger porfyrmuseet och Älvdalens kyrkby mm.

Älvdalen är centralorten i Dalarna, till ytan största kommun. En kommun som omfattar nästan halva ytan i Dalarna. I Älvdalen finns 18 kvadratmil nationalparker och naturreservat. Där finns också norra Europas största skjutfält och ett av Sveriges största vattenkraftverk, Trängslet med sin 122 meter höga damm. Trängslets vattenmagasin innehåller mer vatten än hela Siljan!

Älvdalens kyrkby är gränsen mot den vildmark som tar vid norr om byn. Men Älvdalen är också ett uppskattat vinterresemål med utmanande alpin skidåkning utför Wäsaberget. Det eller i skidspår, både i Vasaloppsterrängen från Evertsberg och västerut mot Mångsbodarna och Sälen eller österut på de snösäkra höjderna ovanför kyrkbyn.

Vid Österdalälven ligger Älvdalens halkbana där konsten att lära sig att häva en sladd och behärska bilen på halt underlag ges. Mitt i vintern erbjuder också Älvdalen sköna bad, det i den finaste simhall i Dalarna med en 50 meters bassäng. Elvis Presleys gitarr och unik porfyrkonst. Båda kan beskådas på porfyrmuseet i centrala Älvdalen. Där visas också instrument från Hagströms tillverkning, instrument med tonvikt på dragspel och gitarrer.

Hitta ett hus att semestra i på Novasols hemsida.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0